Pruimentaart
Uit het boek Patisserie van Christophe Felder heb ik deze heerlijke Pruimentaart gemaakt. Een heel mooi boek met 210 uitgewerkte recepten en 3200 foto's. Zijn eerste recept uit het boek is deze taart gemaakt met een boterdeeg.
Ingrediënten
Voor het deeg:
250 gram bloem
125 gram boter in blokjes
1 maatlepel 5 ml zout
40 gram fijne kristalsuiker
1,25 dl koud water
Voor de vulling:
50 gram paneermeel
500 gram pruimen of kwetsen
2 eetlepels fijne kristalsuiker
1 theelepel (2,5 ml)kaneel
Lage taartvorm van 24 cm
Voor het boterdeeg:
Doe de bloem, de boter. het zout en de fijne kristalsuiker in de kom van de standmixer met de deeghaak op stand 1 of met de mixer.
Meng tot het mengsel een vrij fijne en zanderige structuur heeft gekregen.
Voeg dan het koude water toe en blijf mengen tot het deeg egaal is.
Rol het tot een bal en wikkel het in plasticfolie en laat het circa 2 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Neem de bakvorm en vet deze in met een beetje boter
Neem het deeg uit de koelkast. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm. Of leg het deeg tussen twee stukken plastic en rol het uit tot 3 mm.
Leg de lap deeg in de ingevette vorm en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Bestrooi de bodem met paneermeel (dit voorkomt dat het deeg zijn krokante structuur behoud)
Snijd de pruimen doormidden en verwijder de pitten.
Snijd de halve pruimen in de lengte iets in en verdeel ze over de taartvorm
Zet de taart 35-40 minuten in de oven.
Meng de fijne kristalsuiker en de kaneel en strooi het mengsel over de gebakken taart.
Laat de taart iets afkoelen alvorens te serveren.
Ingrediënten
Voor het deeg:
250 gram bloem
125 gram boter in blokjes
1 maatlepel 5 ml zout
40 gram fijne kristalsuiker
1,25 dl koud water
Voor de vulling:
50 gram paneermeel
500 gram pruimen of kwetsen
2 eetlepels fijne kristalsuiker
1 theelepel (2,5 ml)kaneel
Lage taartvorm van 24 cm
Voor het boterdeeg:
Doe de bloem, de boter. het zout en de fijne kristalsuiker in de kom van de standmixer met de deeghaak op stand 1 of met de mixer.
Meng tot het mengsel een vrij fijne en zanderige structuur heeft gekregen.
Voeg dan het koude water toe en blijf mengen tot het deeg egaal is.
Rol het tot een bal en wikkel het in plasticfolie en laat het circa 2 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Neem de bakvorm en vet deze in met een beetje boter
Neem het deeg uit de koelkast. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm. Of leg het deeg tussen twee stukken plastic en rol het uit tot 3 mm.
Leg de lap deeg in de ingevette vorm en prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Bestrooi de bodem met paneermeel (dit voorkomt dat het deeg zijn krokante structuur behoud)
Snijd de pruimen doormidden en verwijder de pitten.
Snijd de halve pruimen in de lengte iets in en verdeel ze over de taartvorm
Zet de taart 35-40 minuten in de oven.
Meng de fijne kristalsuiker en de kaneel en strooi het mengsel over de gebakken taart.
Laat de taart iets afkoelen alvorens te serveren.
Super lekker !
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk “sober” recept. Maximaal resultaat, lees heerlijk! Vooral lekker omdat er weinig suiker wordt gebruikt. Ben blij met onze pruimenboom🤗
BeantwoordenVerwijderen