zondag 4 oktober 2015

Basisbrood Volkoren -Gezond brood

Ingrediƫnten

1 kg Tarwemeel 100% Volkoren
650 ml water
17 gram zout
( 5- tot 100 gram gist) 50 gram gist
50 gram olie



Meel, Water, gist, olie en zout in deegmachine. Draai met deeghaak tot er een mooi deeg ontstaat.

Leg het 10 minuten op tafel met een kleedje er over heen.
Weeg het af op 500 gram en bol licht op. Leg onder kleedje voor 10 minuten.
Bol op nieuw op.
Leg op bakplaat - zet op tafel met een kleedje er overheen en laat rijzen totdat de broodjes twee keer zo groot zijn geworden.
Of zet de bakplaat in de oven op 28 graden met een bakje kokend water erbij.
Zet de bakplaat in de combi-stoomoven op 28 graden ongeveer 30 minuten.

Oven voorverwarmen op 250 graden - Oven terug zetten naar 220 graden en brood in de oven zetten ongeveer 20 minuten 0f totdat het brood bruin en een temperatuur heeft bereikt van 96 graden.

Uit de oven halen en laten afkoelen op een rekje.

TIP u kunt ook 500 gram rozijnen toevoegen voor een krenten brood of
500 gram chocoladecallets voor een chocolade brood.
Of zonnebloempitten, pijnboompitten, pompoenpitten 250 gram.

(Bron: PIVA Antwerpen - Dieet Bakkerij)