Spelt zuurdesem Korenaar brood

Ingrediƫnten


500 gram speltbloem
325 gram water 20 graden
125 gram speltdesem
10 gram zoutDoe de bloem en het water in de mengkom. Meng het 5 minuten op lage snelheid. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het mengsel 1 uur rusten. Voeg de zuurdesem toe aan het voordeeg en meng het geheel heel even. Voeg nu het zout toe en laat de machine 12 minuten draaien op lage snelheid.

Vorm een bal van het deeg en dek hem af met een vochtige doek. Laat het deeg 1 1/2 uur rijzen of totdat het in volume is toegenomen.

Bestuif het werkblad met bloem. Verdeel voor het maken van 3 korenaren het deeg in 6 gelijke stukken van ongeveer 155 gram. Rol de stukken onder je handen tot ze iets langwerpig zijn. Dek de stukken af met een vochtige theedoek en laat ze 30 minuten rusten.

Druk de deeg stukken voorzichtig plat met je handpalm. Neem een stuk deeg en rol het op als een worst druk de uit einden in een puntje. Doe hetzelfde met de rest van het deeg.

Bekleed een bakplaat met bakpapier of een bakmatje en leg de stukken deeg met de naad naar onderen. Dek ze af met een vochtige theedoek en laat ze 1 uur en 30 minuten rijzen.

Schuif een twee bakplaat onder in de oven en verwarm de oven voor op 230 graden. Snijd de broden eventueel in over de hele lengte.

Houd een schaar horizontaal, een beetje schuin boven een van de deegstukken. Knip dit stuk vijf keer in, zodat je 6 puntjes krijgt. Je kunt de punt van de schaar steeds even bestuiven met bloem om te voorkomen dat de schaar aan het deeg blijft plakken. Buig de stukjes afwisselend naar links en rechts.

Giet vlak voordat je de broden in de oven zet 50 ml water op de hete bakplaat. Bak de broden ongeveer 20 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

(Bron - Eric Kaiser Larousse -Epi's)

Reacties