dinsdag 4 november 2014

Roggebrood met desem

Ingrediƫnten





250 gram Roggemeel
250 gram Tarwebloem type 65
340 gram water
150 gram roggedesem
10 gram zout


Voeg meel, bloem, het water, de zuurdesem in de mengkom van de machine en laat even draaien. Voeg nu het zout toe.
Meng alles ongeveer 8 minuten

Vorm een bal van het deeg en dek het af met een vochtige theedoek. Laat het deeg 1.30 rijzen tot dat het in volume is toegenomen.

Bestuif het werkblad met bloem. Stort het deeg op het werkblad en maak er opnieuw voorzichtig een bal van. Laat het deeg 15 minuten rusten onder een theedoek.

Druk het deeg nu weer voorzichtig plat en maakt er een bol van.

Verwarm de oven voor op 225 graden Rooster met een bakplaat eronder.

Leg de bol met de naad naar onderen op een plank of direct op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het deeg af met en vochtige theedoek en laat het 1.30 rijzen of totdat hij bijna twee keer zo groot is geworden.

Zeef nu een beetje roggemeel over de bovenkant en snij het brood in.
Giet vlak voordat je het brood in de oven zet 50 ml water op de hete bakplaat. Schuif nu het brood in de oven. Zet na 10 minuten de oven temperatuur terug naar 210 graden en bak het brood nog 15 minuten of totdat het brood een temperatuur heeft verkregen van 96 graden. Dit kunt u meten door een temperatuur meter in het brood te steken.

Haal het brood uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

(Bron: Eric Kayser - Larousse)