zondag 5 oktober 2014

Multigranen zaden brood

Ingrediƫnten





1 900 grams broodje of twee van 450 gram

300 gram koud water
20 gram Sesamzaad
20 gram lijnzaad
20 gram zonnebloempitten
500 gram speltbloem
10 gram zout
8 gram verse gist
80 gram warm water


Neem een kom en vul deze met 300 gram koud water, voeg nu de zaden toe en roer deze goed door. Dek de schaal af een nacht in de koelkast.

Volgende dag neem de kom met de zaden uit de koelkast en laat een uurtje op kamertemperatuur komen.
Neem de kom van mixer, weeg de bloem af.
Los de gist op in 80 gram handwarm water. Voeg dit bij de bloem en laat de mixer even draaien voeg nu het zout. Voeg nu de zadenmix toe en laat de mixer draaien totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Laat het deeg 10 minuten rusten in de kom.
Laat de mixer nu weer draaien tot je een mooi deeg krijgt en een vliesje kan trekken. In de Kitchenaid draait hij ongeveer 8 minuten.
Dek de kom af met plastic en laat het een uur rijzen. Of tot dat het bijna is verdubbeld.
Haal het deeg uit de kom en ontgas het licht door er voorzichtig in te drukken. Rek het deeg nu iets uit en vorm er een worst van twee keer zo groot als het bakblik. Vet het bakblik in.
Leg de worst in een u-vorm en draai deze in elkaar. Leg het brood in het ingevette bakblik.
Strooi een beetje roggebloem over de bovenkant. Steek het bakblik in een plastic zak en laat het rijzen totdat het bijna verdubbeld is ongeveer 45 minuten.
Verwarm de oven voor op 240 graden - plaats onderin de oven een bakplaat en zet een kopje water klaar.
Plaats het gerezen brood op een rooster in oven en giet het water op de onderste bakplaat.
Verlaag nu de temperatuur van de oven naar 220 graden en bak het brood voor ongeveer 30 minuten of tot dat het mooi bruin is geworden en een temperatuur heeft van 96 graden.
Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster.




  

(Bron: How to make Bread van Emmanuel Hadjandreaou)