woensdag 8 oktober 2014

Atjar Tjampoer

Ingrediënten



Vier potten van 250 gram

1 kilo groenten - naar eigen inzicht
200 gram sperziebonen
200 gram bloemkoolroosjes
200 gram wortelen
200 gram witte kool
200 gram rode paprika

Kruiden:
2 uien heel fijn gesnipperd
2 tenen knoflook fijn gehakt
1 rode peper zonder pitjes fijn gesneden
1 theelepel gemberpoeder (Djahé)
1 theelepel serehpoeder
1 theelepel Kurkuma (koenjit)
2 kemirienoten geraspt
1 eetlepel mosterdpoeder (bijvoorbeeld Colman's)
30 gram kokosbloemsuiker
750 ml azijn
750 ml water
zout




Was de potten met sodawater en zet deze op 100 graden in de oven.

Was de groenten.
Snijd bloemkool in kleine roosjes
Snij de sperziebonen in vieren
Snij de kool heel fijn of met een schaaf.
Snij de wortel in hele dunne plakjes of rasp de wortel grof.
Haal al het wit weg bij de paprika en snij deze in blokjes of reepjes.
Rasp de kemirinoten met een fijne rasp
Pel de uien en snij deze heel fijn.
Pel de knoflook en snij deze heel fijn.
Neem een kleine koekenpan en fruit in een beetje kokosolie de ui en de knoflook (niet bruin laten worden), voeg van het vuur een eetlepel water toe en de specerijen en roer goed door.

Kook de groenten beetgaar in half azijn, half water en een beetje zout en een halve theelepel Kurkuma.
De groenten moeten onderstaan - Bonen, bloemkool - wortelen eerst voeg daarna de kool en de paprika toe..
Laat de groenten uitlekken en bewaar het kookvocht.
Proef nu het kookvocht of het zuur genoeg is. Voeg anders nog een beetje azijn toe.
Nu de zoet-zuur verhouding bepalen. Voeg eerst twee eetlepels kokosbloemsuiker toe, is dit niet zoet genoeg dan kunt u er nog een toevoegen. Voeg nu een beetje zout en mosterdpoeder toe.
Voeg nu de kruiden en de groenten toe aan de rest van het vocht en kook alles nog even op.
Schep met een schuimspaan de groenten uit de pan en doe ze nog heet in de potten.
Schep de potten helemaal vol, druk goed aan.
Vul tenslotte af met het opnieuw opgekookte kookvocht tot de groenten compleet bedekt zijn, klop de bodems een paar keer op een natte doek op het aanrecht om luchtbellen er uit krijgen.
Sluit dan de potten en zet ze voor 30 minuten op 90 graden in stoomoven of in de oven in een bak met kokend water of in een pan met een theedoek erin - zet de potten erin vul de pan met water tot onder de rand van de potten en breng tegen de kook aan voor 30 minuten. Haal de potten uit de pan en laat afkoelen.
De potten zijn nu 12 maanden houdbaar.