zondag 5 oktober 2014

Appel Azijn

Ingrediƫnten

Schillen van appels
klokhuizen van appels


Neem schillen en klokhuizen van zoete of vrij zoete appels. Ze moeten namelijk voldoende suiker bevatten. Een mooi moment ook om een lekkere appeltaart te bakken.
• Vul een pot met de schillen en klokhuizen en giet de weckpot vol met water zodat het water boven de resten van de appels staat. Om te zorgen dat de schillen niet boven kunnen drijven kun je er een schoteltje of vergelijkbaars op leggen.
• Sluit de weckpot niet af maar dek deze af met een netel- of theedoek zodat er zuurstof bij kan komen.
• Laat dit ongeveer 2 weken, in het donker, op een niet te koude plaats staan. Tussen de 15 en 26 graden. Roer dagelijks om. Zo gaat de gisting sneller.
• Het sap zal gaan gisten en je zal een alcohol lucht gaan ruiken.
• Er zal zich bovenop het water een laagje moer (een wittige laag) vormen, dit is een teken dat het water in azijn aan het veranderen is. Ook zal de alcohol geur veranderen in een azijnlucht. Dit zal tussen de 2 en 6 weken in beslag nemen. Let wel op de appelazijn moet gisten en niet schimmelen. Je ruikt dan een typische schimmelgeur.
• Zeef de appelazijn door een neteldoek of een kofiefilter, en giet de azijn in een schone fles.