zaterdag 13 september 2014

Linzerdeeg Frambozen taart

Ingrediënten



Taart vorm van 24 cm

250 gram bloem
5 gram bakpoeder
10 gram cacao
snufje kaneel
125 gram fijne kristalsuiker
125 gram boter
65 gram gehakte amandelen
snufje zout
2 eieren
geraspte schil van 1 citroen

Voor de vulling:
3 potjes frambozenjam


Zeef de bloem, het bakpoeder, de cacao en kaneel boven een kom
Doe de fijne kristalsuiker, blokjes boter, de gezeefde bloem, de gehakte amandelen en wat zout in een kom
Wrijf alles met uw handen door elkaar, zodat de boter zich goed vermengt met de andere ingrediënten
Blijf wrijven tot het mengsel een vrij fijne en zanderige structuur textuur heeft gekregen. Voeg de eieren en citroenrasp toe.
Meng het deeg met een spatel tot het egaal is.
Rol het deeg tot een bal en wikkel het in huishoudfolie
Leg het deeg 2 uur in de koelkast

Voor de afwerking:
Verwarm de oven voor op 180 graden
Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van circa 3 mm. Handig is om het uitrollen tussen plastic.
Vet de taart vorm in.
Leg het deeg in de taart vorm en prik de bodem in.
Rol het resterende deeg weer uit en maak hiervan lange repen.
Vul nu de taart vorm met de frambozen jam.




Leg de repen diagonaal over de taart.
Bak de taart voor 30 minuten in de oven en laat eerst iets afkoelen en haal daarna uit de bakvorm.

(Bron- Christophe Felder - Patisserie)






Frambozenjam:
Ingrediënten
vier potten:

1 kg Frambozen
250 gram geleisuiker speciaal
25 ml citroensap 

Frambozen wassen.
Meng de Frambozen met de suiker en citroensap in een pan met dikke bodem of een koperen speciale jam pan.
Breng aan de kook. Schuim regelmatig af en laat ongeveer 5 minuten koken op hoog vuur tot de Frambozen glazig worden en het mengsel dikker begint te worden.

Controleer nu de dikte door een druppel van de confituur op een koud bordje te leggen. Is deze stevig en loopt hij niet meer uit dan nog heel even laten doorkoken.
Vuur nu uitzetten en de jam in schone warme potten scheppen. Deksel er op schroeven en vijf minuten omgekeerd laten staan.