zaterdag 13 september 2014

Kweeperen gelei

Ingrediƫnten


6 potjes

2 kilo kweeperen
500 gram geleisuiker
1 citroen

Bereidingswijze:
Kweeperen schoon vegen met een droge doek. Om het donzige lage te verwijderen.
Kweeperen in vieren snijden. Een pan met water en daarin de kweeperen leggen. Ze moeten goed onderstaan.
Breng het geheel aan de kook en laat het een uurtje zachtjes koken.
Haal de pan van het vuur. Laat afkoelen en zet de pan een nacht koel weg.
De volgende dag de pan uit de koelkast en kweeperen door persen in de Versapers of draaien door een passeviet.





Zodat u alleen het sap overhoudt.
Nu een theedoek of kaasdoek goed uitspoelen. Een vergiet boven een pan hangen met daarin de theedoek of kaasdoek en giet nu het sap erin. Laat het rustig een dagje staan totdat het goed er voor gezakt is.





Pers de citroen uit
Breng het uitgelekte sap aan de kook samen met de gelei suiker en het citroensap. U kunt de geleisuiker ook vervangen door pectine van marmello.
Laat inkoken totdat u een gelei achtige structuur krijgt.
Zorg dat uw potten schoon zijn. Schenk de gelei in de potten, schroef de doppen erop en zet de potten op zijn kop.
Of zet de potten nog 30 minuten op 90 graden in de stoomoven. Dan bent u zeker dat ze goed gevacumeerd zijn.

U kunt de gelei een jaar bewaren. En heerlijk bij een stukje kaas