woensdag 17 september 2014

Amandelkoekjes

Ingrediënten

125 gram licht geroosterde amandelen
125 gram zachte boter
185 gram fijne kristalsuiker
2 eetlepels cognac
2 eetlepels melk
200 gram zeeuwse bloem
25 gram maïzena
poedersuiker


Rooster de amandelen en laat ze afkoelen.
Pulseer de amandelen kort in de keukenmachine tot ze grof gemalen zijn. U kunt ook geroosterde geschaafde amandelen gebruiken.

Met de mixer of in de keukenmachine met deegmenger de boter licht en romig kloppen.
Voeg dan al kloppend beetje bij beetje afwisselend de suiker, de cognac en de melk toe.

Schep voorzichtig de amandelen er doorheen. Zeef de bloem en maïzena boven de kom en spatel deze er door heen. Kneed nu met de hand verder om er een mooi zacht deeg van te kneden.
Neem een stukje huishoudplastic en rol het deeg hierin. Leg het tenminste een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg op twee bakplaten een stuk bakpapier.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het een klein beetje uit of druk het een beetje plat. Neem een kleine lepel of een uitstekertje. Steek ze uit en maak er bolletjes van tussen je handen. Leg het bolletje op de bakplaat en druk het nu iets uit. Maak het deeg volledig op.
Bestrooi de koekjes eventueel met amandelen.




Bak de koekjes ongeveer 30 minuten, de koekjes moeten stevig aanvoelen maar nog heel licht van kleur zijn. Laat ze enkele minuten op de platen liggen om wat steviger te worden, leg ze dan op een rooster om ze volledig af te laten koelen.
Bestrooi de koekjes voor gebruik met een beetje poedersuiker.








Bewaar ze in een lucht dichte trommel, dan blijven ze 3-4 dagen goed.

(Bron- Paul Hollywood - Bakken)