woensdag 20 augustus 2014

Walnoten- Rozijnenbrood spelt

Ingrediƫnten

Voordeeg:
115 gram gezeefde speltbloem
115 gram gezeefde volkorenspeltmeel
3 gram verse gist
140 gram water

Deeg:
620 gram gezeefde speltbloem
70 gram gezeefde volkorenspeltmeel
7 gram verse gist
Al het voordeeg
15 gram zout
25 gram honing
150 gram gehakte walnoten
150 gram blanke rozijnen
400 gram handwarm water


Neem een kom en mix alle ingrediƫnten van het voordeeg goed door elkaar. Vorm hier een mooie compacte bal van, laat het een nacht in de koelkast staan.






















Haal het voordeeg uit de koelkast en verdeel het in kleine stukjes laat het nu een uur rusten onder een theedoek.















Het deeg:
Neem de bloem en het meel en meng de gist er goed doorheen. Neem nu honing, gehakte walnoten en rozijnen en meng deze er nu goed door. Neem het voordeeg en meng deze er door heen. Voeg nu het zout toe. Als het een mooi deeg is geworden laat het dan een uur rusten in de kom van de mixer die is afgedekt.
Bestrooi de werkplek met een beetje bloem. Ontgas het deeg een beetje en maak er een mooie bol van, laat deze weer een uur rusten.
















Bestrooi de werkplek weer met een beetje bloem en ontgas het de deegbol een beetje. Verdeel deze nu in twee gelijke stukken. Maak er twee mooie bollen van en leg deze in de rijsmandjes en dek af. Laat ze bijna verdubbelen.

Leg de broodbaksteen in de oven en verwarm de oven voor op 250 graden.

Neem een pizzaschep, bestrooi deze met een beetje grof maismeel. Draai de bollen op de pizzaschep, snij de broden in.
Spuit met een plantenspuit de oven rijkelijk in. Leg nu de broden in de oven. spuit nog een beetje water in de oven.
Verlaag nu de temperatuur naar 200 graden.
Bak de broden voor ongeveer 20 tot 25 minuten of totdat ze mooi bruin zijn gekleurd en een temperatuur hebben bereikt van 96 graden.

(Bron: Home Baked - Hanne Risgaard)