vrijdag 29 augustus 2014

Volkoren spelt

Ingrediƫnten

250 gram Volkorenspeltmeel
250 gram Speltbloem
20 gram gist
1 theelepel honing
100 ml lauw water
8 gram zout
250 ml lauw water
30 gram gemalen lijnzaad
20 gram hennepzaad
50 gram speltvlokken
en extra eetlepel speltvlokken



Neem de kom van de mixer. Voeg hierin het meel en de bloem, maak een kuiltje.
Los de gist en honing op in 100 ml lauw water. Giet dit in het kuiltje en leg er een klein beetje van het bloem/meel mengsel overheen. Laat minimaal 15 minuten staan.

Roer de zaden en het zout door het voordeeg, voeg het water toe en meng alles tot een deeg met de mixer. Het deeg mag in het begin vochtig zijn, omdat volkorenspeltmeel enige tijd nodig heeft om het vocht op te nemen. Doe het deeg in een kom en bedek deze met plastic en een doek. Laat het deeg op kamertemperatuur tot het dubbele volume rijzen.

Verwarm de oven voor 220 graden.

Kneed het deeg nogmaals kort door.
Vet een broodbakblik of cakeblik in.
Verdeel het deeg in tweeen en vorm er een langwerpig brood van. Rol het deeg door speltvlokken.
Leg de broden in het broodbakvorm. Neem een huishoudvuilniszakje en zet daarin het broodbakvorm bindt dicht. Laat nu rijzen totdat hij bijna verdubbeld is.

Zet de broodbakvormen op een bakplaat. Bak de broden eerst 20 minuten op 220 graden en zet vervolgens de oven terug naar 200 graden en bak nog ongeveer 30 minuten. Neem een kerntemperatuur meter en steek deze in het brood als het bijna klaar. Geeft deze 96 graden aan dan is het brood gaar.
Haal het uit de oven.