zondag 24 augustus 2014

Opgerolde abrikozencake

Ingrediƫnten
Voor het deeg (maak het een avond van te voren)

150 gram bloem
snuf bakpoeder
75 gram kristalsuiker
geraspte schil van een 1/2 citroen
snuf zout
75 gram zachte boter
1 ei
1 eetlepel water

Voor de vulling:
200 gram gedroogde abrikozen
1,2 dl Slagroom



Maak het deeg een avond van te voren

Leg de bloem, het bakpoeder, de fijne kristalsuiker, de geraspte sinaasappelschil en de boter op een werkvlak.
Pak alles met uw handen en meng het tot een zanddeeg door uw handpalmen tegen elkaar te wrijven. Verkruimel het met uw vingertoppen. Maak een kuiltje in het midden en doe het ei en het water erin
Meng alles snel, kneed het deeg niet te lang en maak het dan met uw vingertoppen glad.
Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het voor 1 nacht in de koelkast.

Doe de gedroogde abrikozen in de kom van de keukenmachine en maal ze tot een hele fijne pasta. Laat de machine draaien en schenk beetje bij beetje de slagroom erbij, zodat het mengsel bindt.
Neem het zanddeeg uit de koelkast, strooi op een het werkblad een beetje bloem of neem een stukje plastic. Rol nu het deeg tot een recht hoekig lap van 3 mm dik.
Bebloem het deeg en rol het over de deegroller
Leg het daarna op een vel bakpapier. Snij de randen er meen scherp mes af.
Leg het deeg een paar minuten in de diepvries.
Schep de abrikozenpasta op het deeg en spreid hem met een roestvrijstalen paletmes erover uit.
Rol het deeg dan met behulp van het bakpapier strak op.
Druk de rol stevig aan met een paletmes, zodat hij mooi rond wordt.
Zet de abrikozenrol minstens 1 uur in de koelkast om het stevig te laten worden.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de abrikozenrol in plakjes van 5 mm dik. Bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconenmat; leg de plakjes er op en bak ze 10 minuten in de oven.

Tip: gebruik bij voorkeur een siliconenmat, want die plakt niet, waardoor de rol heel eenvoudig kan worden gebakken.

Tip: u kunt deze rol naar eigen inzicht vullen met andere soorten vruchtenpasta bijvoorbeeld vijgen, dadels, gedroogde pruimen enz.

(bron: Patisserie - Christophe Felder)