woensdag 20 augustus 2014

Lavendel speltbrood

Ingrediƫnten

10 verse gist
350 gram gezeefde speltbloem
150 gram gezeefde volkorenspeltmeel
10 gram zout
30 gram honing
2 gram gedroogde lavendel bloemetjes
300 gram handwarm water


Los de gist op in het water.
Voeg de bloem, honing en lavendel toe.
Mix dit een minuut in de standmixer voeg nu het zout toe.
Draai het deeg in 10 minuten tot een mooi deeg, het blijft een beetje plakkerig.
Laat het deeg 30 minuten rusten in de kom, dek deze af met plastic of een theedoek.
Strooi een beetje bloem op je werkplek.
Haal het deeg uit de kom. Ontgas het een beetje en maak er weer een bal van. Leg de bal terug in de kom en dek af.
Laat het deeg op een warme plaats verdubbelen.

Leg de broodbaksteen in de oven, verwarm nu de oven voor op 250 graden.

Als het deeg verdubbeld is. Strooi een beetje bloem op je werkplek en ontgas het deeg weer een beetje.
Maak nu een mooie bol en leg deze in een rijsmandje. Laat het in het rijsmandje bijna verdubbelen.

Draai het deeg nu om op een pizzaschep die bestrooit is met beetje grof maismeel. Snij het brood in.
Schuif nu het brood in de oven en spuit met een plantenspuit water in de oven.
Draai nu de temperatuur van de oven terug naar 210 graden.

Bak het brood ongeveer 25 tot 35 minuten of totdat het brood mooi bruin is geworden en 96 graden aangeeft. Als u uw temperatuur meter er insteekt.

(Bron: Home baked - Hanne Risgaard)