dinsdag 22 juli 2014

Zoet-zure Witte kool- Spitskool met wortel

Ingrediƫnten



1 kleine witte kool
4 wortelen
50 gram rozijnen
komijnzaad
60 gram zout
750 ml azijn
1 liter water
40 gram zout
100 gram rietsuiker

16 lege potjes van 225 gram


Was de potjes in de vaatwasser samen met de deksels.
Zet de lege potjes in de oven op 100 graden.

Maak eerst de kool schoon en verwijder de buitenste beschadigde bladeren en de stronk.
Daarna snijdt u de kool in dunne reepjes. Dit kan ook op een snijmachine of een mandoline.
Was de wortelen en snij deze in hele dunne plakjes of ook op de mandoline.
Was de rozijnen
Leg de reepjes en wortelen 5 minuten in ongeveer 3 liter kokend met daar aan toegevoegd 60 gram zout.







Laat de kool en wortel uitlekken.
Breng het water, azijn, zout en de suiker aan de kook.
Neem de hete potjes uit de oven.
Leg onderin bijvoorbeeld rozijnen, daarop de witte kool dan de wortel en strooi er een beetje komijn overheen.
Giet nu de kokende azijn tot de helft erop en leg nu weer kool, wortel en rozijnen erop vullen tot het potje vol is. Giet nu weer het kokende mengsel erbij.
Sluit de potjes en zet ze 45 minuten in de stoomoven op 90 graden om goed te vacumeren.
Of neem een pan met water leg er een theedoek in. Zet de potjes erin en breng het water tegen de kook, zet het vuur laag en laat 45 minuten staan. Niet laten koken.
















In het donker weg zetten en ja ongeveer vier maanden wachten voor het beste resultaat.