zondag 13 juli 2014

Spelt- Durum Brood

Ingrediƫnten

Voordeeg:
2 gram verse gist
300 gram handwarm water
300 gram gezeefde speltbloem

Deeg:
8 gram verse gist
300 gram gezeefde speltbloem
100 gram speltmeel
200 gram Durum meel
al het voordeeg
20 gram zout
250 gram handwarm water


Voordeeg:
Los de gist op in het water, voeg de bloem toe. Mix totdat er een mooi zachte substantie ontstaat.
Laat het minimaal 12 uur staan op kamertemperatuur.



Warm de oven voor met de pizza of broodbaksteen op 220 graden.

Het deeg:
Doe alle bloem en meel soorten in de kom van de mixer en voeg de gist toe. Werk deze er door heen. Voeg nu al het voordeeg toe samen met het water en het zout. Mix het deeg totdat je mooi heel elastisch deeg krijgt. Vouw het een paar keer en leg het in een lage bak die goed met olijfolie is ingesmeerd.
Laat het deeg en uurtje rusten onder een doek en plastic.
Bestrooi het aanrecht rijkelijk met bloem en leg het deeg erop. Ontgas het deeg licht en vouw het een aantal keer. Laat het weer een uur rusten in de bak overdekt met een doek en plastic.
Bestrooi het aanrecht weer met bloem en haal het deeg uit de bak. Verdeel het deeg nu in twee of drie gelijke delen zonder te ontgassen.
Strooi een beetje bloem er overheen en laat ze 30 minuten rusten op het aanrecht met een doek er overheen.
Neem een theedoek en bestrooi deze rijkelijk met bloem.
Maak nu voorzichtig lange broden van het deeg en leg deze op de theedoek.
Zorg er voor dat ze niet tegen elkaar gaan liggen. Leg een stukje bakpapier te tussen.
Leg een doek er overheen en een stukje plastic en laat 1- 2 uur rusten of tot dat ze verdubbeld zijn in volume.








Leg het deeg nu op een pizzaplank bestrooid met maismeel.
Spuit de oven rijkelijk in met water.
Leg de broden in de oven. Spuit nog een keer water in de oven.
Bak de broden voor ongeveer 20-25 minuten afhankelijk van de grote.

(bron- Home Baked Bread - Hanne Risgaard)