zondag 13 juli 2014

Spelt Ciabatta

Ingrediƫnten

Voordeeg:
3 gram verse gist
320 gram gezeefde spelt bloem
340 gram water

Deeg:
10 gram verse gist
400 gram gezeefde speltbloem
al het voordeeg
15 gram zout
150 gram water


Voordeeg:
Meng de gist met de bloem, voeg het water toe en mix het goed door elkaar . Zet het voordeeg een nacht in de koelkast.














Verhit de oven met broodbaksteen op 275 graden.

Haal het voordeeg uit de koelkast en laat deze voor tenminste 1 uur op kamertemperatuur komen.
Neem de kom van de mixer en voeg hierin de gist, de bloem, het water, zout en voeg nu het voordeeg toe.
Mix het geheel totdat er een elastisch deeg ontstaat. Het blijft heel zacht en plakkerig.
Neem een beetje bloem en strooi dit op het aanrecht. Neem het deeg uit de kom, doe dit met een deegschraper.
Smeer een bak goed vet in met een  olijfolie.
Leg het deeg in de bak
 Draai deze een paar keer om zodat alle kanten bedekt zijn met olijfolie.
Laat het voor 30 minuten rusten onder een stukje plastic.

Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem en neem het deeg uit de kom.
Trek het een klein beetje uit elkaar, vouw het deeg zonder dat je er te veel lucht uit haalt. Vouw het deeg een aantal keren en leg terug in de bak die goed is ingesmeerd met olijfolie. Laat het rusten totdat het bijna is verdubbeld.

Neem een of twee theedoeken en bestrooi die rijkelijk met bloem.
Bestrooi het aanrecht goed met bloem, neem nu het deeg uit de kom en leg op het aanrecht. Ontgas het deeg niet maar verdeel het voorzichtig in drie gelijke delen. Trek het deeg iets uit totdat je een rechthoek krijgt, draai een slag en vouw het deeg. Trek het weer een beetje uit en vouw het nog een keer. Doe dit ook met de andere twee stukken.
Leg de stukken op de gebloemde theedoek maar zorg dat je tussen de stukken deeg of de theedoek iets optrekt of en stukje bakje er tussen legt.
Dek de stukken deeg af met een andere theedoek en een stukje plastic.
Laat het deeg nu rijzen totdat het verdubbeld is.

Neem een houtenpizza schep bestrooi deze met maismeel. Leg hierop de stukken deeg of eerst twee en daarna nummer drie.
Spuit de oven goed in met water. Leg de broden nu op de steen.
Spuit nog een beetje water in de oven, doe dit nog twee na 30 seconden tussentijd.
Verlaag de temperatuur van de oven nu naar 230 graden en bak de Ciabatta in 20- 30 minuten gaar.

(Bron: Home made bread - Hanne Risgaard)