zondag 27 juli 2014

Abrikozenbrood uit de Romertopf

Ingrediënten

15 gram verse gist
500 gram speltbloem
10 gram rietsuiker
10 gram zout
10 gram zonnebloemolie
300 gram water
een beetje nootmuskaat
120 gram gedroogde abrikozen in stukjes



Leg de römertopf in het water voor tenminste tien minuten.










Los de gist op in het water.
Voeg de bloem, suiker, zonnebloemolie, nootmuskaat toe.
Mix dit een minuut in de standmixer voeg nu het zout toe.
Draai het deeg in 10 minuten tot een mooi deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
Haal het deeg uit de kom, bestrooi het aanrecht met een beetje bloem.
Trek het deeg in een rechte lap en










leg de gesneden abrikozen erop.










Maak nu een mooie bol en leg deze in een kom.











Dek de kom af met plastic en laat staan totdat het verdubbeld is dit kan een uur duren.
Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem. Neem het deeg uit de kom.
Ontgas het een klein beetje en maak er een bus brood van dat past in de Römertopf.





Droog de Römertopf af en vet deze in met een beetje zonnebloemolie.
Leg het brood in de Römertopf. Leg er een doek overheen en laat het nog eens 45 minuten rijzen.


Zet nu het deksel op de Römertopf en zet de römertopf in een koude oven. Zet nu de oven op 200 graden.
Bak het brood voor ongeveer 1 uur en een kwartier.
Haal het brood uit Römertopf en leg het direct op een rek om af te laten koelen.

Tip: vul het brood een keer met gedroogde appeltjes met kaneel, of cranberries. U kunt naar smaak varieren.

(Bron: Home Baked Hanne Risgaard)