woensdag 21 mei 2014

Tiramisu uit de Kidde

Een keer in de maand koken we met een gezellige groep dames onder leiding van Kok Henk van Steenbergen bij Otto e Mezzo in het Kookatelier in Wassenaar.
We hebben deze heerlijke Tiramisu gemaakt uit de Kidde. Dit was zo lekker en leuk om te maken dat ik graag het recept met jullie wil delen.

 IngrediĆ«nten
voor het kidde apparaat
1 1/2 dl Tia maria
75 gr bruine basterd suiker
3 kopjes espressokoffie
200 gram mascarpone
80 gr eidooiers
2,5 dl slagroom

Lange vingers:
40 gram eigeel
40 gram eiwit
150 gram suiker
100 gram bloem

Witte Chocolade ijs:
150 gram witte chcoolade
5 dl melk
100 gram suiker
2,5 dl slagroom

Hazenlnootijs:
120 gram Hazelnoten (ongebakken)
200 gram suiker (fijn)
2 el water
5 dl slagroom
5 dl melk
1 st vanillestokje
150 gram eidooier


Voor in het kidde apparaat:
Kook de Tia Maria met de suiker en de koffie in tot 1/3. Laat afkoelen.
Meng de mascarpone, eidooiers en slagroom, roer het koffiemengsel erdoor en giet het geheel in de kidde. Schroef er 1 patroon in de doop, goed schudden en zet 2 uur in koeling.

Lange vingers:
Verhit de oven voor op 180 graden
Sla de eiwitten in een kom op hoge stand tot zachte pieken vormen.
Voeg er geleidelijk 2 eetlepels suiker aan toe en blijf mixen tot eiwitten stijf glanzend zijn. Klop de dooiers in een andere kom met de rest van de suiker tot het lichtgeel van kleur is.
Zeef de bloem en bakpoeder. Vouw de helft van de eiwitten door de dooiers. Vouw de bloem er doorheen en voeg dan de rest van de eiwitten toe. Schep het mengsel in de spuitzak en spuit het op de bakplaten. Bak in de voorverwarmde oven gedurende 8 minuten.

Witte chocolade ijs:
Chocolade, melk en suiker au Bain Marie verwarmen tot de chocolade gesmolten is. Alles laten afkoelen, slagroom half stijf kloppen en met spatel door afgekoeld chocolademengsel kloppen, draai er in de ijsmachine ijs van.

Hazelnootijs:
Doe de hazelnoten in de keukenmachine met mes, voeg water en 50 gram suiker toe, draai er een mooie gladde massa van.
Slagroom, met hazelnootpasta in een pan met dikke bodem doen en rustig aan de kook brengen.
Als het kookt van het vuur halen.
Eierdooiers, vanille en de rest van de suiker met een garde kloppen tot een gladde lichte massa.
Room mengsel al roerend bij de eieren mengen, terug op het vuur zetten en langzaam tegen de kook aan brengen tot het iets dikker wordt.
Niet laten koken. Aflaten koelen en 30 minuten in de koelkast zetten.
Mengsel in de ijsmachine tot ijs draaien.

Kook twee kopjes espresso samen met twee eetlepels Tia Maria in tot een stroperige massa. Laat afkoelen.

Leg twee koekjes op een bord. Spuit hierop de Tiramisu uit de Kidde, leg aan beide zijden een bolletje ijs. Garneer met de ingekookte espresso en een beetje cacao

(Bron: Kookclub Henri)