zondag 25 mei 2014

Rabarber- Aardbeien siroop

Ingrediƫnten
Voor 2 1/2 liter siroop
2 kg rabarber
1 kg Aardbeien
2 kg suiker






Rabarber wassen en in stukjes snijden. 10 minuten stomen in de stoomoven op 100 graden of 15 minuten zachtjes laten koken.
Aardbeien schoonmaken en wassen. Persen in de versapers of in een blender tot sap draaien.
Rabarber door de versapers draaien zo verkrijg je mooi sap.











Of neem een pan zet daarop een zeef en druk de rabarber er doorheen.
Als het sap gemaakt is neem je een pan met een vergiet met kaasdoek erin. Giet het sap hierop en laat het een nacht in de koelkast uitlekken.
Gebruik de achtergebleven van de rabarber bijvoorbeeld voor in de Yoghurt of om ijs van te maken.







Giet het sap nu in een pan en voeg 2 kg suiker toe.
Breng het geheel aan de kook en schuim eventueel af.





Laat het een minuut of 5 koken totdat de suiker helemaal is opgelost.
Giet de siroop nu in flessen die gesteriliseerd zijn (bijvoorbeeld door te wassen in de vaatwasser op heet programma) dan zijn ze ook gelijk goed heet om de siroop in de flessen te gieten.
Afsluiten en laten afkoelen.
Eventueel voor langere houdbaarheid 100 minuten stomen op 90 graden.