zaterdag 26 april 2014

Speltbrood met Poolish

Ingrediƫnten


Poolish
500 gram Volkoren speltmeel
300 ml water
3 gram gist

Deeg:
500 gram Volkoren speltmeel
200 gram Speltbloem
7 gram gist
17 gram zout
300 ml water

Bestrooien met Havervlokken

Poolish
Maak de poolish een avond van te voren. Laat een nacht in de koeling staan.
Meng 300 gram speltmeel met 300 ml water en 3 gram gist en zet in een plastic bak in de koeling.

Volgende ochtend de gist oplossen met het water, de bloem en poolish toevoegen en 15 minuten laten draaien in de Kitchenaid op stand 1.

Laat het in een bak staan en geef een voorrijs van 45 minuten.
Sla het na 30 minuten eenmaal door en leg weer terug in de bak. Herhaal dit nog een keer.
Weeg het stuk deeg en verdeel het in twee stukken van ongeveer 800 gram.
Bol het losjes op en leg op een bakblik met plastic er overheen laat 30 minuten liggen.
Vorm ze nu tot een bol of steek ze lang.
 Leg ze in een rijsmandje of in een bakblik laat ze 60 tot 90 minuten rijzen.
Snijd de deegstukken schuin in en bak de broden in een oven van 220 graden met stoom.

Stoom in een gewone oven. Zet een bak met water onder u baksteen of vul een cakeblik met kiezelstenen en laat deze mee verwarmen. Als u het brood in de oven schuift giet u water over de stenen sluit snel de deur.

(Bron Nachtbrood - Ineke Berentschot -