maandag 14 april 2014

Lavendel - Boterkoekjes


Ingrediƫnten
250 gram roomboter (kamertemperatuur)
110 gram suiker
3 eetlepels gecondenseerde melk (kamertemperatuur)
5 gram vanille suiker
340 gram bloem
4 theelepels bakpoeder
zout
2 theelepel lavendelblaadjes
1 ei


Oven voorverwarmen op 160 graden
Bakplaat bekleden met bakmatje of bakpapier.

Neem een kom en mix de suiker en boter totdat deze een mooie mayonaise achtige structuur krijgt.
Voeg nu de gecondenseerde melk en vanille suiker toe.
Spatel vervolgens de bloem, bakpoeder door de massa.
Breng op smaak met een beetje zout.
Meng een theelepel van de lavendelblaadjes door het deeg en wikkel in een stukje huishoudfolie en leg in de koelkast voor minimaal 30 minuten.
In de keukenmachine 1 theelepel lavendelblaadjes met 1 eetlepel suiker tot gruis draaien.
Neem het deeg uit de koelkast en laat het iets op temperatuur komen.
Neem twee stukjes huishoudfolie en rol het deeg uit tot een lap van 1cm dik of dikker als u wilt.
Neem een koekjes uitsteker en steek de koekjes uit.





Leg ze op het bakblik.
Niet te dicht bijelkaar, want ze worden iets groter.
Klop het ei los en kwast de koekjes in met het eigeel en bestrooi met lavendelsuiker.

Bak ze af in de voor verwarmde oven in ongeveer 10- 12 minuten of totdat ze mooi goudgeel zijn.

Tip: De lavendel kunt u vervangen door bijvoorbeeld stukjes chocolade of gehakte nootjes of gehakt droog fruit.

Maakt u een dubbele hoeveelheid deeg dan kunt van het deeg een rolletje maken en deze invriezen. Om ze later af te bakken. U snijd er dan mooi plakjes van en bak ze af.
Zo heeft u altijd een vers koekje bij de koffie of thee

(Bron: de tuin op tafel- Anna Langbein)