Lang gerezen tafelbroodje

Ingrediƫnten
1000 gram Volkoren meel
10 gram gist
18 gram zout
600 ml water en 100 ml om bij te wassen


Dag 1 - Reken uit hoeveel broodjes je nodig hebt voor morgen en overmorgen. Meng water en gist, voeg bloem toe en laat de machine even draaien, voeg nu het zout toe. Laat het 5 minuten draaien in de Kitchenaid.
Geef het een rust tijd van 30 minuten in de deegkom. Voeg langzaam 100 ml water toe - kijk of het deeg dit kan hebben, het ene meel is het andere niet - kneed het nog circa 3 minuten tot al het water is opgenomen. Doe het deeg in een plastic bak en dek af met plastic en zet de bak in de koeling.

Dag 2 - Haal het benodigde deeg voor deze dag uit de koeling, Verdeel het direct in het gewenste aantal stukken van 200 gram. Bol deze losjes op en leg ze op een besmeerde bakplaat.
Laat de deegbolletjes 60 tot 90 minuten rusten in de keuken. Bak ze in een oven van 210 graden gedurende 25 tot 30 minuten tot ze gaar zijn. Laat ze afkoelen op een rek. Snijd ze vlak voor het uitserveren in acht afbreekbare punten.

Dag 3 Haal al het deeg van dag 1 uit de koelkast en verwerk het zoals bij dag 2. Vries de gebakken broodjes die je niet nodig denkt te hebben in.(Bron : Nachtbrood van Inez Berentschot)