donderdag 13 maart 2014

Spelt zuurdesem

Ingrediƫnten
Voordeeg
300 gram spelt zuurdesem
400 gram speltbloem
500 gram water

Deeg:
het voordeeg
500 gram speltbloem
17,5 gram zout


Alle ingrediƫnten moeten op kamertemperatuur zijn ongeveer 21 graden.
Neem 300 gram desem en voeg hier 400 gram speltbloem aan toevoegen samen met 500 ml water, roer dit heel goed door elkaar. Laat het een nacht staan niet in de koelkast maar in een omgeving van ongeveer 15 graden.
















Het deeg:
Neem de mixer kom van de standmixer en voeg hierin 500 gram speltbloem.
Laat de mixer vijf minuten draaien in stand 1.
Voeg nu het zout toe. Laat nu verder draaien tot dat er een mooi elastisch deeg ontstaat waar je een mooi vliesje van kunt trekken.
Neem nu een kom en kwast deze in met een beetje olie. Leg hierin het deeg en strooi een klein beetje bloem op de bovenkant, laat een uurtje rustig rijzen.


Neem het deeg uit de kom op een bebloemde ondergrond.
Maak er voorzichtig een vierkant van, draai het een deeg een slag en vouw het in tweeen.
Draai het deeg nu 90 graden, trek het deeg iets uit en vouw het in drieeen.
Plaats het deeg in een bakblik ingesmeerd met olie en laat het rijzen voor ongeveer een uur.
Herhaal dit proces nog twee keer. Het is belangrijk om voldoende elastische tijd te verkrijgen voor een mooi gerezen resultaat.

Na de laatste rusttijd, neem een beetje bloem en stuif dit op het aanrecht. Neem het deeg uit de kom. Maak er nu een mooie bol van en leg deze op zijn kop in een rijsmandje en laat het rijzen voor 3 a 4 uur.

Verwarm de oven met broodbaksteen voor op 250 graden.
Draai het mandje om op een pizzaschep met bloem bestrooid.
Maak met bloem een mooi patroon.
Neem de plantenspuit en spuit dit in de oven, schuif nu het brood in de oven. Na tien minuten de oven terug zetten naar 200 graden, bak het brood nu voor 30 tot 45 minuten.