dinsdag 11 maart 2014

Spelt - Walnoten brood



Ingrediƫnten
voordeeg:
75 gram volkoren-spelt meel
100 gram walnoten
250 gram gekookt water








Deeg:
5 gram gedroogde gist
675 gram speltbloem
200 gram magere kwark
15 gram walnoten olie
15 gram zout
25 gram maple sirup
80 gram water

1 ei


De walnoten heel fijn draaien in de keukenmachine.
De bloem, walnoten en gekookt water in een kom goed mengen en een uur laten staan.

Het Deeg:
De gist met het water in de kom van de standmixer, de bloem toevoegen, walnotenolie, maple sirup,kwark en zout. Voeg nu de walnotenmix toe en draai 4 minuten op stand 1. Laat dan het deeg nog 2 minuten draaien op stand 2.
Neem een kom en vet deze in met een beetje olie. Neem het deeg uit kom, het kan plakkerig zijn. Maak dan je handen nat en je deegschrapper. Neem het deeg uit de kom en doe deze over in de ingevette kom. Zet nu het deeg afgedekt met plastic folie een nacht in de koelkast.














Neem het deeg uit de koelkast. Strooi een beetje bloem op het aanrecht. Verdeel het deeg in 2 x drie stukken, maak hier drie strengen van, vlecht hiervan twee mooie broden.
















Plaats het brood op een bakplaat met bakpapier en laat het rijzen tot het volume verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op 220 graden met de broodbaksteen.
Als ze mooi verdubbeld zijn. Klop het ei los met een beetje water en borstel de broden in met het eimengsel.









Zet de broden in de oven, zet na 10 minuten de oven terug naar 200 graden, bak het brood hierna nog 30- 40 minuten