maandag 17 februari 2014

Volkorenbrood 100%

Ingrediƫnten
Geplette tarwe   250 kg
Volkoren meel  750 gram
Water 650 ml
Boter of olie 50 gram
Gist  (5 - 100 gram) 50  gram
Zout 17 gram

2 broden
De geplette tarwe en het water 20 minuten laten draaien in 1e versnelling of 3 uur laten weken alvorens te verwerken.
Meel, gist en zout toevoegen en draaien totdat er een mooie homogene massa ontstaat. Draaien totdat er een mooi vlies ontstaat.











Deeg op tafel leggen onder een doek en 20 minuten laten rijzen
Lucht uit het deeg drukken en los opbollen weer 20 minuten laten rijzen onder een doek.
Opnieuw de lucht er uitdrukken en nu stevig opbollen. De bovenkant iets nat maken en bestrooien met geplette tarwe.
Nu laten rijzen totdat het deeg is verdubbeld.

Oven voor verwarmen op 240 graden en wanneer het brood de oven in gaat terug zetten naar 220 graden. Bakken totdat het brood mooi bruin is en een binnen temperatuur heeft bereikt van 96 graden.

Baktijd  ongeveer 50 minuten

Af laten koelen op een rooster.