dinsdag 18 februari 2014

Volkoren speltbrood met Chiazaad

Ingrediƫnten
500 gram Speltbloem
500 gram Volkorenspeltmeel
600 ml water
9 gram gedroogde gist
30 gram ongezouten roomboter
17 gram zout
7 gram darkmalt
10 gram chiazaad
10 gram hennepzaad
50 gram zonnebloempitten
50 gram pompoenpitten
25 gram lijnzaad gemalen
25 gram haver



Gist met lauw water in deegmachine of standmixer of in kom, 10 minuten laten staan.
Bloem,meel,malt,zaden en pitten toevoegen, en 5 minuten laten draaien en nu het zout en de boter toevoegen.
Dan nog eens 10 minuten laten draaien totdat er een mooi deeg ontstaat, waar je een mooi vliesje van kunt trekken.

Deeg afgedekt 20 minuten laten rijzen.
Ontgassen en bollen en weer 20 minuten laten rijzen, onder een kleedje of plastic
Weer ontgassen en in de gewenste vorm vormen, een doekje natmaken het deeg deppen om vervolgens het af te werken met haver als versiering of andere zaden.
Mooi laten rijzen tot een verdubbeling.
In een oven af bakken van 220 graden, na tien minuten oven terug zetten naar 200 graden.
Als het brood 92 graden is dan is het brood gaar. Ik meet dit altijd met een kerntemperatuur meter. Steek deze in het brood als het eruit ziet dat het mooi gebakken is. Geeft de kerntemperatuur meter tussen 92- 94 aan dat is het brood mooi gebakken.
Uit de oven halen en laten afkoelen op een rekje.