vrijdag 14 februari 2014

Sinaasrol

Ingrediënten

Sinaascrème
Sinaasappelrasp 1
Sinaasappelsap ½
Citroenrasp ½ citroen
Citroensap ½ citroen
Suiker 125 gr
Boter 75 gr
Eieren 75 ml

Boterroom
Melk 1,5 liter
Eidooiers 15
Suiker 1,3 kg
Eventueel Vanille
Boter 3,5 kg

Rouladebiscuit
Eiwit 210 ml
Eidooier 140 ml
Suiker 175 gr
Bloem 140 gr
Maïszetmeel 35 gr

Sinaascrème
Breng de boter aan de kook.
Klop de eieren los en meng er de suiker, rasp en sap onder.
Meng dit alles door de kokende boter en laat even doorkoken.
Passeer door een puntzeef en laat afkoelen.

Boterroom
Breng de melk aan de kook met 2/3 van de suiker.
Klop de eidooiers met de rest van de suiker op.
Giet een beetje kokende melk bij de opgeklopte eidooiers en roer goed door elkaar.
Giet dan deze massa terug bij de rest van de kokende melk en roer af à la nappe.
Laat de massa ( Anglaise ) afkoelen tot lauwwarm.
Klop in een keukenmachine de boter luchtig ( met een vlinderklopper ).
Giet beetje bij beetje de Anglaise erbij tot je een luchtige botercrème hebt.

Rouladebiscuit
Bereiding :
Klop het eiwit op met de helft van de suiker.
Klop de eidooiers op met de rest van de suiker
Voeg een beetje van het stijfgeklopte eiwit bij de dooiermassa en spatel door elkaar.
Zeef de bloem met de maïsbloem en spatel ze onder de dooiermassa.
Spatel de rest van het eiwit erdoor.
Strijk dun uit op een bakplaat ( met bakpapier ) en bak af op 220°C.




Opbouw :
Strijk de rolbiscuit in met een laagje sinaasappelcrème en laat dit eventjes intrekken.
Breng de botercrème op smaak met de sinaasappelcrème.





















Strijk dan een laagje botercrème op de biscuit.














Let er op dat je aan de kant waar je begint op te rollen een beetje minder botercrème smeert.




Rol de biscuit op en span de rol aan.
Maskeer het geheel met een laagje botercrème. (Gebruik een papiertje om mooi af te werken ).











Laat de rol opstijven in de diepvries.



























Kleur marsepein oranje en rol hem dun uit.





Overtrek de rol met de marsepein en versnijd hem in gebakjes of taartjes.
Zet er een opschrift “ sinaas “ op of garneer met een toefje van de crème en een garnituur van chocolade.








Nuttige informatie :
Indien de botercrème aan de kant plakt tijdens het kloppen, verwarm je de kom met een brandertje.
Je voegt een beetje suiker bij de eidooiers omdat je anders “gepocheerde eieren “ krijgt als je de kokende melk erbij giet.
Je vervangt ong. 1/5 van de tarwebloem door maïsbloem voor een rolbiscuit omdat de maïsbloem het water vlugger ( op een lagere temperatuur ) vasthoudt dan tarwe. Zo blijft de biscuit soepeler om te rollen.