dinsdag 4 februari 2014

Boter koekjes

Ingrediƫnten
230 gram roomboter op kamertemperatuur
135 gram suiker
1 ei
1 theelepel citroen of sinaasappel zeste
1 theelepel vanille extract
300 gram bloem
1/4 theelepel zout


1. Oven voorverwarmen op 180 graden
2. Twee bakblikken bekleden met bakpapier.
3. In een kom met mixer de boter met de suiker goed mixen totdat hij romig is.
4. Voeg het ei, de zeste en de vanille extract toe en mix tot dat het ei helemaal is opgenomen.
5. In aparte kom Bloem en zout goed mengen.
6. Geleidelijk de bloem toevoegen aan het botermengsel.
7. Verdeel het deeg in twee stukken en rol deze in een rolletje of maak een vierkantje van ongeveer 4 cm.
8. Rol elke deel in een plasticfolie en leg een aantal uren in de koelkast totdat deze goed stevig zijn geworden. Het beste is eigenlijk een hele nacht. Of vries de rollen in voor later gebruik.
9. Wanneer de rollen goed stevig zijn, neemt u een scherp mes en snijd er koekjes van ongeveer 3-5 mm dik.
10. Plaats de koekjes op de met bakpapier beklede bakblikken met een tussenruimte van ongeveer 3 cm.
11. Optioneel: 1 eiwit met theelepel water los kloppen.
12. Neem een kwastje en kwast elk koekje in.
13. Dan kunt er bijvoorbeeld gehakte nootjes op strooien, gekleurde hagelslag enz.
14. Bak de koekjes ongeveer 10-15 minuten of totdat de randjes goudbruin zijn.
15. Laat de koekjes op een rekje afkoelen.

Veel bakplezier