dinsdag 21 januari 2014

Soep met witte bonen en palmkool

 
 
 
 
 
 
Ingrediƫnten
250 gram witte bonen
250 gram palmkool
500 gram tomaten
250 gram witte kool
250 gram wortel
1 blikje tomatenpuree
2 rode uien
1 courgette
chiliflakes
gedroogde venkel


De witte bonen 24 uur weken in koud water of witte bonen uit pot gebruiken.
De witte bonen afspoelen.
De palmkool het groen van de stelen ritsen en fijn snijden zoals bij boerenkool daarna wassen
Tomaten fijn snijden
Witte kool wassen en fijn snijden
Wortel wassen schillen, in dunne plakjes snijden.
Courgette in blokjes snijden
Rode uien in blokjes snijden.


De witte bonen 1 1/2 uur koken samen met een laurierblaadje en 1 tomaat. Na 25 minuten controleren of de bonen zacht worden. Na de kooktijd het twee soeplepels van het vocht bewaren. De helft van de bonen pureren met een staafmixer of keukenmachine.

Neem een grote pan.
Bak zachtjes de tomatenpuree om deze te ontzuren voeg daarna een klein beetje olie (zonnebloem)bak de uien heel zachtjes mee, voeg daarbij de chiliflakes en de gedroogde venkel ongeveer een theelepel, voeg de wortel en de tomaat toe.
Hou een beetje tomaat achter voor garnering.
Laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg nu 2 liter water bij de tomaten en de wortel en breng aan de kook.
Voeg nu de palmkool, wittekool en de gepureerde witte bonen toe. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur zacht en laat een half uur zachtjes pruttelen.
Voeg vijf minuten voor het serveren de achtergebleven witte bonen, tomaat en courgette toe. Kook nog even door.
Breng op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk