dinsdag 21 januari 2014

Chutney’s met Koken op Locatie



"Lekker die chutney's, maar waar eet ik het bij?"







Deze vraag krijg ik vaak te horen.

Wat is chutney en waar komt het vandaan ?
Chutney vindt zijn oorsprong in India en komt van het woord chatni. Het is een soort ingedikt mengsel van fruit, uien, azijn, suiker, specerijen en kruiden en wordt als begeleider bij rijst en curry's geserveerd. De Engelsen hebben in de koloniale periode de chutney naar Europa gebracht, waarvan de mangochutney wel de meest bekende is geworden. De Engelsen bedachten zelf vele soorten chutney's en ze werden net als "pickles" geserveerd bij kaas, koud vlees, paté en op sandwiches.
Je eet chutney's dus als begeleiding bij een bepaald gerecht. Koud maar warm kan ook. Bij kip krijg je een heerlijke saus als je wat mangochutney door het braadvocht mengt.

Welke chutney past bij welk gerecht?
Er zijn geen vaste regels, chutney's zijn veelzijdig te gebruiken maar om toch een idee te geven:

Bij paté: Cranberychutney 
Bij kip: Mangochutney
Bij varkensvlees: Bietenchutney, Ananaschutney
Bij vis: Mangochutney 
Bij vegetarische gerechten: Pompoenchutney, Mangochutney, Ananaschutney
Bij Rijst gerechten: Pompoenchutney, Mangochutney
Bij rood of gegrild vlees: Pompoenchutney
Bij lamsvlees: Mangochutney,Pompoenchutney
Bij wild: Cranberrychutney
Bij Kaas: Mangochutney,Pompoenchutney,
Bij wraps of tortillachips: Mangochutney, Ananaschutney
Bij de BBQ: Ananaschutney