zondag 26 januari 2014

Bloemkool souffle

Ingredi├źnten
4 verse eierdooiers
200 gram bloemkoolmousse
1/2 eetlepel karwijzaad
40 gram philadelhia of andere roomkaas
peper
zout
4 verse eiwitten
1 eetlepel maismeel

voor 4 personen
1. Oven voorverwarmen op 200 graden met boven en onderwarmte
2. Bloemkool wassen en in kleine roosjes verdelen.
3. Bloemkool roosjes 15 minuten stomen of koken.
4. Bloemkool pureren met karwijzaad. Totdat je een mooie gladde creme hebt. Laten afkoelen
5. Bestrijk 4 kleine souffleschaaltjes met een dun laagje boter in verticale richting en bestrijk ze met een fijn laagje maïsmeel zodat er een dun laagje in het schaaltje blijft zitten.
6. Meng de eierdooiers met Bloemkoolmousse en philadelhia of andere roomkaas.
7. Klop de eiwitten met een snuf zout tot een mooie eiwitschuim maar zorg dat het niet te stijf is.
8. Meng het bloemkoolmousse mengsel, werk de het eiwit met een spatel voorzichtig door de bloemkoolmousse.
9. Vul de schaaltjes tot de rand.
10. Strijk de bovenkant glad met een paletmes of met de achterkant van een groot mes.
11. Ga vervolgens met de duim langs de rand van schaaltjes en wrijf de randjes schoon.
Hierdoor kan de souffle mooi egaal rijzen en zal hij niet vastplakken aan de rand.
12.Zet de gevulde schaaltjes in de voorverwarmde oven op 200 graden met boven en onder warmte en laat de souffle in ongeveer 10-12 minuten gaar worden en rijzen.
De tijd hangt af van het formaat van de schaaltjes. Als deze mooi bruin zijn dan is de souffle gaar.

Direct serveren zodat de souffle\'s geen kans krijgen in te storten.